Ett golv av klinker är oftast det man väljer att ha i sitt badrum eller ute i hallen. Klinker är ett slitstarkt material som är både lättskött och hållbart. Men ett klinkergolv tenderar att bli obehagligt kallt, speciellt under höst- och vintersäsongen. Med golvvärme under klinker kan du gå barfota året runt.
När det är dags att skära klinker för ditt golv se då till att använda dig av bra verktyg för en spikrak kant. Undvik framtida fuktskador när du lägger klinker med perfekt skurna plattor.
Fördelen med att lägga golvvärme under klinker är att golvmaterialet har en väldigt bra värmeledningsförmåga. Det blir därför väldigt kostnadseffektivt att ha golvvärme i exempelvis badrummet. Du kan ha varma och sköna golv som håller temperaturer över 29 ° C utan att spricka och drabbas av fuktskador. Eftersom klinker och natursten har goda termiska egenskaper kan den höga värmen hålla under långa tider utan att dra extra mycket el.
OBS! Tänk på att klinkergolv gjort av kork och gummi inte är lämpat att användas för golvvärme.
Om du väljer att lägga golvvärme under klinker på egen hand kan du göra det med hjälp av ett lågvoltssystem. Ett lågvoltsystem får inte överstiga spänning på 48V, vilket är kravet för att installera elvärme utan behörighet. Sedan behöver du använda en flexibel fästmassa och fogmassa för att kunna hantera termisk rörelse. Se videon nedan på hur du går steg-för-steg för att lägga elektrisk golvvärme under klinker.
När du lägger golvvärme med el under ett klinkergolv ska du tänka på att inte sätta i gång värmen direkt. Du behöver vänta i ca 4 veckor efter installationen innan värmen slås på och höjs successivt. Eftersom klinkergolvet behöver tid för att härda kan det i annat fall torka ut och spricka. Rekommendationen är också att anlita en plattsättare som hjälper dig att montera klinkergolvet på rätt sätt så att du slipper oroa dig för onödiga merkostnader i samband med golvvärme.