När du bestämt dig för att lägga el-golvvärme finns det några saker du ska hålla koll på. En välplanerad värmeinstallation sparar både på dina krafter och dina resurser. Det är onödigt att betala för mycket pengar för installation av golvvärme och du bör tänka kostnadsekonomiskt när det gäller driftkostnad. Därför vill vi ge dig handfasta tips på vad du bör tänka på vid installation och underhåll av värmegolv.
Först och främst behöver du bestämma dig för vilka rum som ska ha golvvärme. Rekommendationen är att lägga golvvärme i badrum, kök och hall – ytor som tenderar att bli kalla under större delen av året. När det kommer till el-golvvärmeinstallation finns det olika metoder beroende på om du vill ha el-golvvärme under trägolv eller golvvärme under klinker. Vissa golv är tyvärr mindre lämpade för el-golvvärme. Det gäller exempelvis trägolv av massivt, tjockt trä samt klinkergolv av kork och gummi. Om du är osäker på vad som gäller i ditt hem är det bra att ta kontakt med en golvleverantör som kan avgöra golvets förmåga till värmeledning.
Om du valt att lägga golvvärme på egen hand finns det några föreskrifter för att hantera elinstallation. Först och främst behöver du rådfråga med en fackman vad som gäller för montering av golvvärme med el. En nyproduktion skiljer sig exempelvis avsevärt från ett hus byggt på 70-talet, både vad gäller grundisolering och andra anvisningar.
Därefter får du som privatperson utan behörighet enbart handskas med lågspänningskablar under 50 V. Det gäller dock enbart installation. Inkoppling av transformator och anslutning till nätet får endast hanteras av en behörig elektriker.
När man lägger golvvärme under trägolv finns det stor risk för fuktskador. Detta sker framför allt i ett dåligt isolerat golv och under höga värmeförhållanden som inte tåls av trägolv. Det du bör ha i åtanke:
Hur stor del av golvytan som man vill ha elvärme på är valfritt, dock bör man tänka på att inte lägga golvvärme under fast inredning som garderober, köksskåp och annat. Om man dessutom vill lägga golvvärme som enda värmekälla ska man försöka täcka så stor del av den fria golvytan som möjligt. Det gäller speciellt för elvärme under trägolv då trämaterialet inte tål ojämna temperaturskillnader på hela golvytan.
En av fördelarna med golvvärme är att man oftast inte behöver annan värmekälla i rummet än det som kommer från golvet.
1. Använd gärna installationsmetoden med värmematta. En självhäftande matta fästes smidigt och enkelt mot golvet med hjälp av en tejpremsa och kan anpassas efter storlek på golvytan. Vid montering av golvvärme med hjälp av värmematta ökar golvhöjden minimalt. Detta är ett utmärkt sätt för att få el golvvärme utan större ingrepp.
2. Satsa på en bra termostat. Rekommendationen är att välja termostat som kan kopplas via en app till din mobiltelefon. Du har då möjlighet att ställa in tiden på dygnet när golvvärmen ska slås på samt visa hur hög temperatur du vill ha på dina golv.
3. Om du valt att lägga golvvärme med hjälp av värmekablar ska du välja kablar mellan 50 W och 150 W per kvadratmeter. Kablar med lägst effekt passar golvvärme i rum som värms upp av en annan värmekälla, till exempel en radiator. Däremot passar värmekablar med hög effekt till att värma upp stora golvytor, till exempel om man väljer att lägga golvvärme i uterum.
4. Om du märker ett fel i golvvärmen, så som att golvet inte är tillräckligt varmt eller om värmen inte fungerar alls, ska du först och främst kontrollera att säkringen är hel. Du ska titta även så att termostatorn är påslagen och vriden till max-temperatur (felet kan ligga i själva termostatorn). Därefter behöver du kontrollera jordfelsbrytaren. Kontakta alltid en elektriker som kan kontrollera termostatorn och eventuellt göra en resistansmätning.
5. Se till att jämföra olika elleverantörer för att välja den mest prisvänliga lösningen. Du kan spara en del pengar vid val av fast elpris. Tänk också på att stänga av ditt värmesystem under varma månader. Med hjälp av en termostat kan du reglera värme och tiden på dygnet då golvvärmen behöver slås av. Spara mer pengar genom att ta hjälp av professionella elektriker när du installerar golvvärme. Då blir arbetet klart i tid och du får ett värmesystem som installerats på rätt sätt.
Att lägga golvvärme kan bli en kostnadsfråga och man vill därför att värmesystemet ska ha en lång livslängd. Därför är rekommendationen alltid att anlita professionell hjälp både för värdering och för att installera golvvärme med el-system.
Alla seriösa leverantörer inom golvvärmesystem lämnar garantier för att inget ska hända ditt golv vid installationen. Men se till att garantin täcker även eventuella skador på värmesystemet vid felmontering eller tillverkningsskador på materialet.
Det bästa är att anlita en leverantör som har en fullgaranti som även täcker eventuell nedmontering och återställning av golv vid större skador på värmesystemet. Oftast sparar man mer pengar genom att ta in professionell hjälp med att installera golvvärme med el.